Nazorg

Nadat uw huisdier is overleden heeft u verschillende keuzes voor wat er met lichaam moet gebeuren. In onze regio kunt u kiezen voor begraven of cremeren en sinds kort ook voor Resomeren!

Voordat uw dier begraven, gecremeerd of geresomeerd wordt kunt u eventueel een pootafdruk (laten) maken of een plukje haar afknippen. Dan heeft u naderhand toch nog iets tastbaars van uw dier.

Voor het begraven gelden per gemeente verschillende regels. U mag uw gezelschapsdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Als u een huis huurt moet u eerst toestemming vragen bij de verhuurder. Daarnaast moeten de risico’s voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu tot een minimum beperkt worden, vandaar dat geadviseerd wordt uw dier voldoende diep te begraven (minstens 75 centimeter). Laten begraven op een dierenbegraafplaats kan ook. Denk erom dat fleecedekens en vetbedden zijn gemaakt van polyester en niet afbreekbaar zijn.

Als u kiest voor crematie kunt u zelf uw dier naar het crematorium brengen of het laten ophalen bij u thuis. Bij crematie kunt u kiezen of u de as van uw overleden huisdier weer terug wilt of dat hij of zij bij het crematorium mag worden uitgestrooid. Kijk voor de verschillende mogelijkheden op  de website van het crematorium van uw keuze of in de folder die ik voor u meeneem.  Van het crematorium krijgt u een aparte factuur. 

Er zijn ook uitvaartcentra die resomeren (watercrematie) aanbieden. Dit is een milieuvriendelijke manier van cremeren. De dichtstbijzijnde locatie is sinds kort Resoma in Leeuwarden.

In dit filmpje van Klokhuis worden de bovenstaande opties getoond. Let op: de beelden kunnen soms een beetje confronterend zijn als u net uw huisdier heeft moeten laten gaan.

Is begraven of cremeren geen optie dan kunt u uw huisdier aanbieden voor 
destructie. Neem hiervoor contact op met de dierenambulance

 

Als u uw huisdier wilt begraven of laten cremeren kunt u dat doen in een deken, doos of (bad)laken. Maar het kan ook anders. Speciaal hiervoor heeft petfarewell een uitvaartbox ontwikkeld die stevig is en lekdicht. Er zijn verschillende afmetingen beschikbaar voor katten en voor honden tot 25 kilo maar ook voor kleinere dieren zoals cavia’s. Dieren-Rust heeft een aantal boxen op voorraad. Wilt u hier advies over of direct bestellen, dan kunt u mailen of dat aangeven in het aanmeldingsformulier.

 

Rouw.
Na het verlies van een huisdier komt er een periode van rouw. Rouwen is een natuurlijke reactie die noodzakelijk is voor acceptaite en aanpassing aan het verlies van een huisdier. Emoties die vaak gevoeld kunnen worden bij het verlies van een huisdier zijn droefheid, leegheid en pijn.
Iedereen gaat anders om met deze gevoelens. De één wil er graag met anderen over praten en de ander juist niet. Komt u er alleen of samen met familie of vrienden niet uit, dan is het verstandig om profenssionele hulp in te roepen. Ga hiervoor naar uw huisarts. Deze kan u zelf helpen of u doorverwijzen naar de juiste hulpverlener. Neem in elk geval alle tijd om te rouwen. Want als u een sterke band had met uw huisdier dan is loslaten vaak heel moeilijk. Vergeten doe je je huisdier nooit!